Hiszem ha látom

Hiszem ha látom

 “PANEM ET CIRCENSES”

2022. november 29. - Tandava

“Ó Erdély, szép hazám”. Megannyi gyönyörű erdélyi tájnak (is) a csodálata árad a helyi közösségekből és az idelátogató turistákból. Túlcsordul a horizonton és már nem lehet mit kezdeni ezzel az egyöntetű gyönyörrel. Maga alá temet minden sarjadó valóság szagú csírát, ne adj' Isten ellentmondást ez a tökéletes összkép és könyörtelenül megfojtja.

Hagyományőrző társadalom, táncház amerre csak nézünk, népzene ameddig csak ellátni, ősi mesterségek remekművei lépten-nyomon. Kultúrális események, kiállítások, mulatságok az év bármely szakában, farsang, szüreti bál, Katalin bál, pityokafesztivál, városnapok, term(h)elői vásárok, kézműves vásárok, Ezer Székely Leány Napja, és ennek a sok jeles eseménynek a felsorolását lehetne folytatni minimum három oldalon át.

Bár ettől hirtelen Nero császár híres mondása, a  “Panem et circenses” vagyis “kenyeret és cirkuszt a népnek” kezd lebegni a tökéletes összkép fojtogatása alatt, egyenlőre ez még csak délibáb formában lát'hat''ó.

Azért ne legyünk ennyire borúlátóakMég a vak is látja, hogy nagyon kitesznek magukért Erdély szerte a helyi önkormányzatok, kézzel fogható a fáradalmas munka gyümölcse. (“ Kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a mienk “) Ez tükröződik a helyi sajtó hasábjairól is. Mint ahogy arról rendszeresen beszámolnak a heti-napi lapok, növekszik a helyi vállalkozók tábora, a külföldi befektetők előszeretettel választják régiónkat. Vannak alapvető emberi jogaink, és vannak akik harcolnak nekünk ezekért és sok másért, többen is, hárombetűsek, négybetűsek, számtalanok, számosak.

Ez a nagy tökéletesség.. talán ez termeli ki Erdély szerte az egyre több kiskorú öngyilkost, talán az a sok ember csak álcából depressziós. Talán a napi két-három sör és a mellékelt három-négy pohár szílvapálinka nem is alkohoolizmus csak hagyomány.

Szívből hálásak lehetünk, a fent említett betűs és számos embereknek akik fáradtságot nem ismerve  ennyit küzdöttek értünk az elmúlt három évtized során, hogy végre ezt a tökéletességet tudjuk érezni. Hála nekik és minden jót”evőnek erdélyben, hogy ennyi véres-verejtékes küzdelem után a XXI. század erdélyi proletárjai is megkapják a jólmegérdemelt háromszáz eurós nettó minimálbért, amiből fizethetik kétszáz eurós albérleteiket, esetleg a számláikat, enni majd csak ad a jóisten a családnak. Szót' se többet, erről. "ember: küzdj"és hízva bízzál.

Ne feledkezzünk meg a fiatal családoknak szóló CSALÁDTÁMOGATÁS-ról! Kedvezményes hitelcsomagokról, hetvenötezer lej végeredményben az azért valljuk be, egy igazán szép összeg. Nyilvánvalóan ezért fognak egyirányú repjegyet váltani a külföldre vándorolt fiatalok, hogy felvegyenek egy hitelt, amit majd tizenöt, esetleg húsz évig fizetgetnek vissza a háromszáz eurós bérükből. A számológép itt, ennél a műveletnél hűlyézett le. Hajrá! Legyen nekünk Schengen!

A szociológus vélemények szerint ebben a témában (nagyrészt)  a külföldre vándorló értelmiségi réteg vonható felelősségre.  A nyers számokat nézve ez az eszmefuttatás képviselhetné az abszurdum kifejezés magyarázatát a wikipédiában. Háromszáz euróért hazafit játszani vagy kétezer euróért mosogatni Londonba?

"S keservben annyi hű kebel Szakadt meg a honért. "

Dehát hol van már itt etika?  Patriotizmus? Fejlődés? Pont ők? Miközben tele van velü(n)k a sarki kocsmák mozsdója hajnali kettőkor.. Lefolynak a láz-adás elkopott indulatai a torkokon két beöntés közt s  reggelre aligha marad a híres Székely virtusból a dupla kávé mellé egy leheletnyi életkedv. Dehát mit van mit t'enni, defibrillál és elindul az emberfia. Délután újra tisztelgés,  zászlófelvonás, óramű pontossággal érkeznek a bajtársak megv''itatni, a Székely zászló jogosultságát. Így születnek nálunk naponta a skizofrén Che' Guevarák.  

e5c0c8881a0e08624b7ace745450a86b.jpg

Harminc év! Enyhe túlzással egy fél emberélet. És még mindig gázálarccal kell megközelíteni a megyei kórház wc-jét, ahová vinnünk kell magunkkal wc-ülőkét, kézmosószert, kéztörlőt, és a biztonság kedvéért nem árt ha víz is van nálunk öblítéshez-kézmosáshoz. A csíki falvak többségében még nincs kanalizálás, vezetékes víz( 2022 !?!?!).. Harminc év, és még mindíg nincs Csíkszeredában egy közvécé, nincs a városban strand, a közbiztonság elérte a maximális fokozatot, már ha az, hogy fényes nappal késelnek embereket a központban közbiztonságot jelent.  ( Természetesen ezt sajtótájékoztatón szakszerűen tudják hárítani az illetékes szervek.)

 Harminc év alatt végre sikerült megvalósítani Csíkszeredában a " szigetelés projektet " ( hol igen, hol nem ) ami a jelek szerint évente javításra szorul majd a jövőben. Fel lettek újítva a helyi hivatalok épületei? És? ( az ott dolgozókat sem ártana felújítani )Lett nekünk hipermarket, pláza, stadion, de kenyér és cirkusz szaga van az egésznek... Közben az iskolákban a kommunizmusból örökölt eszközök vannak használatban. Jobb esetben három középiskolából egyben láttak már (20 éves) mikrószkopot (a tanárok). Hálisten' lett helyi rendörség, s ezáltal helyreállt a parkolási probléma városszinten. Ha más nincs, hát rendszeresen van medve probléma, hogy más ne legyen. 

Van nekünk új wellnesszközpont, ötletbörze,  bokádat rugdosó cigánygyerek. S életszínvonal a béka segge alatt. Mitől lett jobb a napjaink közemberének? Ugyanott tartunk, ahol el sem kezdődött a változás  "ugye Magdi?!".  Harminc éve őrizzük a hagyományt, harminc éve néz ki a fejéből és bólogat a Székely nép. ígéret az van szép számmal s megvalósításra váró projektek.. A nép pedig eljár szavazni jó  hazafi módjára öltönyben, székelyruhában, ahogy illik. 

Érdemi változásnak még csak előszele sem tapasztalható. Így hát rohan, ki merre lát.. Így széled szét népünk a nagy világban, így pórlik szét a már régóta  törmelékké vált szikla. Nincs itt már se politika, se média, se becsület, se isten, se ember, se haza, se igazság, se értelme az ittlétnek. Nincs itt már semmiféle Szikra. 

Érdekek vannak, árulás, kizsákmányolás mesterfokon, kétszínűség, hazudozás, lopás és nyomorba taszított emberek akik annyira meg vannak etetve kenyérrel és cirkusszal, hogy számukra  Erdély továbbra is a világ közepe és ebben a hitben rendszeresen vonulnak fel mindenféle megemlékezéseken,  büszkén szavalják Petőfit, idézik Vörösmarty -t, hivatkoznak Ady -ra. Húsz perces hazafiak... 

-"Autonómiát Székelyföldnek" - "és ezt most ismételjük meg még háromszor." Hátha ettől valóra válik, csak mert a Mikó vár előtt zsolozsmázza ezt az elkopott mantrát egy maréknyi odatévedt ember, egy évben egyszer. Gyújtsunk őrtüzet, mert addig is hagyományőrzés címszó alatt van időnk bebaszni indokoltan.

...no erre osztá' építkezni, egy ilyen nemzedékre... Mintatársadalom, követendő példával. Lesz itt szebb jövő ( a menőknek) 

Aki igazán akarta az önrendelkezést az már kiharcoltamegcsinálta ahogy ezt megvalósították a baszkok, katalánok, Koszovó csak párat említve a teljesség igénye nélkül.

Mindezek tükrében egyértelmű, hogy mára már nem szégyen szégyellni, ha az ember Székely.

"-Gyere haza fiatal, szebb jövő vár Erdélyben !!!"

HISZEM..._ha_lat_1.png

süti beállítások módosítása